Vorige week was ik in Ierland en ik ben betoverd ! Het groen, de fenomenale kustlijn, de vriendelijke mensen en de leprechauns natuurlijk. Ik ben er nog steeds niet aan uit hoe ik dit moet vertalen : kabouter, alverman, kobold, alf..?

Maar wat me meest in vervoering bracht was een wandeling langs de kliffen tussen Greystones en Bray. Daar ben ik van mijn sokken geblazen ! Niet door de wind en gelukkig niet van de klif maar door de zoeterige aromatische geur van de Gaspeldoorns. Overal, zo ver je kijken kon stonden ze daar te bloeien in een schitterende gele bloemenpracht. De geur situeert zich ergens tussen vanille en kokos maar is veel subtieler. Gemengd met de zilte geur van de zee krijg je een verbluffend geurspel.

De gele bloemen doen een beetje denken aan Brem, maar de gaspeldoorn  draagt doornen, erge stekelende doornen. Ik las dat men vroeger de was te drogen hing op de takken en door de doornen waaide de was nooit weg in zee.

De bloemen zorgen voor een felgele tot oranje kleurstof  die men kan gebruiken om textiel te verven.  Je treft de struik aan op droge arme gronden, liefst zonnig. in West-Europa komt hij vrij algemeen voor, vooral in kustgebieden. Het is een pionier : hij zorgt voor veel stikstof in de grond waardoor andere planten meer kans hebben om zich te ontwikkelen. Op sommige plaatsen langs de klif zag je hele stukken verbrandde struiken : de struik brandt erg snel, zijn takken werden vroeger gebruikt als aanmaakhout of als tondel. Met de as die veel kalium bevat kan je zeep maken !

De meeste bronnen vermelden dat de bloemen eetbaar zijn, de bloemknoppen worden opgelegd in azijn zoals kappertjes. In Ierland maakt men met de bloemen een  drankje: de bloemen worden eerst verwerkt tot een siroop en dan doet men een geutje van de siroop bij witte wijn of champagne. Zo zal ik zeker leprechauns zien !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *