Eind april waren het open deur dagen bij de Kruiderie Loca labora in Beernem. Als je daar nog nooit geweest bent: haast je! Rep je! Het ligt in het prachtige domein Bulskampveld en is méér dan de moeite waard om te bezoeken.

Men kweekt er kruiden, diverse moestuin planten en eetbare bloemen. Net als ieder jaar verzorgden ikzelf en een aantal andere kruidendames de rondleidingen en gaven wij graag een woordje uitleg over de planten. Een super gezellige bedoening ondanks het feit dat de weergoden ons iets minder gunstig gezind waren. Ikzelf stond bij de vaste plantjes buiten en mocht dus op tijd en stond tussen de regendruppels door de collegaatjes gaan vervoegen die in de serres stonden.  Het voelt altijd goed aan als je mensen kruiden kunt leren kennen.

Blijkbaar is de Dropplant niet zo gekend want daar heb ik veel mogen over vertellen.  De Agastache foeniculum, want zo noemt ze voluit, is een prachtige statige plant. Ze kan vrij hoog worden, tot 90 cm ongeveer, maar woekert  niet. De bloeiwijze is een aar, zacht paars violet van kleur. Bij kneuzen geeft het blad een lichte anijsgeur vrij, zo smaakt het ook. De bloemen en het blad zijn perfect eetbaar en kunnen aan salades worden toegevoegd. Maar : dit is een echte bijenplant ! Bijen vinden deze plant een sterrenrestaurant ! Als ze enkel op de dropplant fourageren heeft de honing zelfs een lichte anijssmaak. Als je een kruidentuin hebt of er eentje wil aanleggen: een aanrader . Zeer geschikt voor een zonnige plek en kan een minder bevallig muurtje ofzo camoufleren! Mijn boek lag in het winkeltje van de Kruiderie en het deed me super veel plezier als mensen kwamen vragen om te signeren.

In het winkeltje kon je ook allerlei lekkere bieren ontdekken. In de serres was er ook volop van alles te beleven en te proeven: kaas, honing, hapjes met minder gekende kruiden… Eén van de collega’s had zelfs een marinade gemaakt met de citroenverbena siroop! Super lekker!

En altijd kan je iets leuks of nieuws  ontdekken ! Ik zag een plantje staan waarvan de naam mij geweldig intrigeerde : Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ – of Slangenbaard , ook wel zwart gras genoemd ! Het heeft inderdaad iets slangachtigs , een baard zag ik er niet in, maar zwart was het zeker …Wat denken jullie ervan ? 

Bezoek zeker ook even de website of de Facebook pagina van Loca Labora!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *