www.foresttoplate.com

Ergens half februari ben ik met een goede vriendin bij Ben Brumagne geweest in Mont Vireux.

Ben, de oprichter, de bezieler, de drijvende kracht achter Forest to Plate. Jaren geleden was hij een van mijn (jongste) cursisten. En meteen ook één van de meest gedrevene en memorabele ooit. Raar, hoewel we steeds in contact gebleven zijn, was ik nog nooit naar zijn geliefde stek net over de Franse grens geweest. Tot in februari dus…

Met mijn vriendin die alle GPS toestellen vèr vooruit is waardoor we slechts twee maal een verkeerde afslag hebben genomen. Zonder haar hadden dit er wellicht meerdere geweest… Onderweg hadden we al een beetje een vrijbuitersgevoel: honderduit babbelen, alle tijd om rustig te rijden en rond te kijken, twee keer dezelfde brug gezien (maar die loonde echt wel de moeite!) en lunchen in een super leuk Grieks restaurantje, vakantiegevoel dus!

Toen we in het typische slapende Franse dorpje kwamen haalde mijn GPS nog een laatste frats uit door mij doorheen een rivier te willen laten rijden… maar eindelijk waren we er! Bericht aan mijn garagist die er mij nu al altijd van beschuldigt géén respect te hebben voor de carrosserie : ik ben niet door het water gereden!

Wat een leuk weerzien! Uiteraard zijn we gaan wandelen, want dit is Ben’s absolute specialiteit: wandelen en wild pluk. Twee dagen hebben we gewandeld en heel erg veel planten gezien. Het was februari maar mooi, zacht en zonnig weer. Covid 19 was iets dat enkel nog maar in China een hot item was.

Het was mooi en rustig in de bossen en we ontdekten van alles. Van veldkers tot violen over speenkruid en grote klis… En dan kom je plots op een plek waar honderden narcissen in bloei staan! In februari! Wonderlijk en adembenemend prachtig!

En dan kom je plots op een plek waar honderden narcissen in bloei staan! In februari! Wonderlijk en adembenemend prachtig!

Ben kent zijn weg daar als geen ander, je voelt dat dit absoluut zijn ding, zijn leven is! Grappig is hij ook: midden in het bos op een open plek waar véél modder was en de modder duidelijk doortrappeld was door hoefjes… lagen er ook erwten. Of ik een idee had waarom die erwten daar lagen? Nee? Nonchalant antwoord: dit is een voederplek voor everzwijnen. Sorry? Ja, everzwijnen, kijk ze zijn blijkbaar nog net hier geweest. Zijn die niet agressief? Jaaa, soms wel! Serieus, ik ben nog nooit zo snel en (hoop ik) elegant over braamstruiken en wortels van bomen gesprongen als toen dat moment! 

Ons copieuze avondmaal bestond uit allerlei geplukte wortels en planten: héérlijk! Als jullie dit zelf willen ervaren: doen! Niet twijfelen, gewoon gaan. Je zal een schat aan nuttige en mindblowing informatie opdoen. Ik heb in die twee dagen ongelooflijk genoten van de rust en de schoonheid. Wist je dat we zelfs een  soort Grand Canyon gezien hebben? Een prachtige rotsformatie, Fondry de chiens in Viroin, een natuurpark dicht bij Mont Vireux.

Ben heeft al verschillende eetbare plukroutes ontworpen en heeft ook een project rond het eten van eikels.

Overtuigd? Ik hoop het! Je ziet de website en gegevens van Ben onderaan deze blog. Ga erheen, boek een wandeling eens het weer kan en mag als het Corona virus bedwongen is. Je zal zeker veel leren, ook al hoe te overleven met voedsel gewoon geplukt in de wegberm!

Zowel ik als Ben en nog andere collega’s zien plots al onze afspraken, lezingen en workshops geannuleerd. Begrijpelijk gezien de omstandigheden. Maar het zou grandioos zijn mochten jullie helpen aan het herstel! In mijn geval: koop mijn Leni ’s kruidenboek en vertel aan je kids hoe belangrijk planten zijn. In Ben’s geval : ga mee op wildpluk en laat je verrassen door de natuur en Ben’s knowhow!


www.foresttoplate.com

www.foresttoplate.com

2 antwoorden
  1. Tinneke
    Tinneke zegt:

    Prachtige streek ! Ik overweeg zeker eens met Ben te gaan wandelen 🙂

    Het boek is fantastisch en ik zal nog eens delen op mijn tijdlijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *