En vrac?

08-04-2024

Ik voelde zijn ogen priemen in mijn rug. Toen ik mij omdraaide zag ik zijn versteende koude blik en ik kreeg het even erg benauwd. Cicero. Een bustebeeld, in steen weliswaar maar naar mijn aanvoelen iets te echt. Plaats van dit onbehaaglijke gevoel : een hotelkamer in Nederland. Vooraleer jullie allemaal vreemde ideeën krijgen: de hotelkamer maakte deel uit van een instituut voor wijsbegeerte. Alle kamers hadden de naam van een filosoof met dito standbeeld.

Ik had dus het genoegen om de nacht door te brengen met een beeld van Cicero. Om het geheel te completeren: op het nachtkastje lagen de Catalinische redevoeringen van Cicero. Zonder één moment van aarzeling heb ik er mijn boek bovenop gelegd. De Kruidenapotheek !

Cicero zal het mij zeker vergeven, niet? Tenslotte was mijn boek de reden van mijn verblijf in het hotel. Op het nabijgelegen kasteeldomein had een moestuinbeurs plaats en was ik uitgenodigd als spreker. Een voorstelling van mijn boek en een intro in de kruidenwereld. De zaal was prachtig, net zoals het hele kasteel, een goed bewaarde 17de -eeuwse heerlijkheid. Het is altijd zo zalig als er veel mensen willen luisteren naar je verhaal en ik was dus super blij dat de zaal afgeladen vol zat. Dat geeft dan ook extra energie en ik was – al zeg ik het zelf – volledig op dreef! Ergens midden in mijn betoog, wou ik vertellen dat om de infusies uit mijn boek te maken, je best de kruiden 'en vrac' koopt. 125 paar ogen keken mij stomverbaasd aan. Ik begreep de blikken niet en was even in de war. Wat had ik gezegd dat zo een reactie uitlokte? Iemand stak zijn hand op. U zei : een wrak ? Nee nee, en vrac. Kon ik nu toch even niet op de perfecte Nederlandse naam komen! Na een ietwat vervelende stilte kwam er bij mij uit : 'in zijn geheel', niet in kleine theezakjes! De hele zaal slaakte, met mij, een zucht van verlichting. De Vlaamse auteur had haar Nederlandse publiek weer mee. Later hoorde ik van de uitgeverij dat mijn boek het best verkopende boek was geweest op de hele beurs!

Kumquats
Kumquats

Op diezelfde moestuinbeurs kreeg ik een handvol kumquats. 

Thuisgekomen dacht ik erover na wat ik ermee kon aanvangen. Een gezond tussendoortje? Een bijgerechtje? Omdat kumquats vol vitamine C en anti oxidanten zitten wou ik er een versterkend en immuniteit versterkend recept mee maken.

Kumquat of Fortunella japonica:

De oorsprong van de kumquat ligt in Zuid-China. De naam kumquat komt van het Kantonese gām-gwāt en betekent 'gouden sinaasappel'.

Het is een kleine boom met sterk geurende witte bloemen, gevolgd door ovale oranje vruchten die niet groter zijn dan 2 tot 3,5 cm in diameter.

De vruchten zijn in hun geheel rauw eetbaar. De smaak van het vruchtvlees is zuur. De vlezige, klierrijke schil is zoet van smaak en bevat 2 tot 5 zaden.

Bij ons is de plant enkel te kweken als kuipplant. In mediterraan gebied kan hij in volle grond groeien.

De kumquat bevat veel vitamines maar ook belangrijke flavonen ( o.a. apigenine ). Men onderzoekt de geneeskrachtige werking van de kumquat bij infectieziekten. Maar het is vooral de versterkende werking op het immuunsysteem waarom de kumquat zo interessant is.

Gember, kardemom en kaneel zijn drie kruiden die de spijsvertering bevorderen, de bloedcirculatie stimuleren en een bescherming bieden tegen virussen en bacteriën

Abrikoos (Lat. benaming: Prunus armeniaca):

De abrikoos is waarschijnlijk afkomstig uit Noord-China en wordt daar al 400 jaar geteeld. De wilde vormen zijn tegenwoordig nog in het gehele Oost- en Zuid-Aziatische gebied te vinden. De boom is door toedoen van de Romeinen bij ons terechtgekomen. De teelt vindt vooral in Zuid-Europa plaats. Bij ons kan de abrikoos alleen tegen warme zuidermuren goed groeien.

De abrikoos is heel voedzaam, helpt tegen vermoeidheid, herstelt cellen en is eetlustopwekkend. Ook stress vermindert door het eten van abrikoos. Wanneer de abrikoos gedroogd wordt gegeten, heeft dit een laxatieve werking en is dus goed bij constipatie. Vers is deze dan eerder adstringerend. Ook voor de huid bezit de abrikoos goede eigenschappen en is het bijvoorbeeld infectie werend. Van de pit wordt abrikozenpitolie gemaakt.

Abrikoos bevat:

  • hoog gehalte aan vitamine A;
  • vitamines B1, B2, B3 , B5 en C;
  • zink, ijzer, Ca, K (diuretisch), zwavel en magnesium.



Hier is mijn immnuno boosting recept

  • 100 gram kumquats

  • 100 gram abrikozen ( gedroogd )

  • 2 dl water

  • 1 eetlepel rozijnen

  • 1 eetlepel honing

  • De schil van een bio sinaasappel

  • ½ kaneelstokje

  • 1 steranijs

  • 1 stukje verse gember

  • Drie kardemom peulen ( eventjes gecrushed )


Werkwijze: 

  • Was de kumquats en snij ze in twee ( niet schillen )

  • Snij de abrikozen in stukjes

  • Boen een bio sinaasappel schoon en snij met een dunschiller de schil eraf

  • Doe de kumquats, de abrikozen en de sinaasappel schil in een kookpot met het water.

  • Voeg de rozijnen, de kaneel, de kardemon, de gember en de steranijs toe en laat een uurtje sudderen tot de vruchten zacht zijn.

  • Als de vruchten zacht zijn neem je de kookpot van het vuur en voeg je een eetlepel (of twee ) honing toe. Ik gebruikte vloeibare acacia honing. Even doorroeren en klaar.

  • Schep de compote in brandschone glazen potten, sluit af en bewaar in de koelkast.

Gebruik dit gerecht als een versterkend bijgerechtje, bijvoorbeeld in een herstelperiode, bij vermoeidheid of bij gevoel van zwakte.

Als bijgerecht bij koud vlees of bij kaas, op een toastje of op een stuk brood …. het kan gewoon gegeten worden omdat het super lekker is !